Log in Register FAQ Memberlist Search ШАХ ФОРУМ Forum Index

Магнус Карлсен

 
Post new topic   Reply to topic    ШАХ ФОРУМ Forum Index » Шахматисти
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Sun Aug 05, 2007 11:47 pm    Post subject: Магнус Карлсен Reply with quote #1074Мисля че е време да отворим тема и за него
Роден на 30.11.1990
най-високо ело-07.2007-2710
Един от най-силните юноши/до 18 г./в света
Чист талант в страна където шах школата не е с традиции
Обучаван от гм.Агдещейн
На 16г. и 5 месеца игра през юни 2007 претендентски мач от цикъла за световно първенство.
Единствено Фишер май е участвал по-рано на 15 г. в цикъл за световно първенство.
Играе често във всякакв вид турнири.Някои специалисти го упрекват затова разходване на сили.
Победи
2004-Вейк ан Зее"С"
2005-Гаусдал оупън
2005-класира се от световната купа за претендентските мачове
2006-Вейк"В"
2006-Амстердам-млади звезди срещу ветерани
2007-Бил/18 категория/
Значими участия
2006-първи Мемориал Тал
2006-Трьомсо оупън-2 място
2006-Бил-2 място
2007-Вейк"А"
2007-Линарес/Морелия-2 място с Морозевич
2007-Монако-класирал се от Амстердам'06 като първи по точки от младите звезди
Предстоящи участия
2007-Трьомсо-в момента тече този турнир
2007-в европейската клубна лига за Баден Баден
2007-в блинд турнир в Билбао
2007-във втория Мемориал Тал
2007-световна купа_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ot4eto
кандидат майстор


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 135
Location: София

PostPosted: Mon Aug 06, 2007 2:27 pm    Post subject: Reply with quote #1075

Голямо бъдеще го чака, Играта му е много плътна, почти не прави груби грешки. Не казвам че е безгрешен. Може и да играе остро, може и да суши позицията. Мисля че е събрал най-доброто от шахматистите. Прилича ми на спаски. Всеяден шахматист, универсален без особен вкус към позиции , разбира се играе в атакуващ стил, то съвремения шахмат друг стил май не остана. Само борба от първия ход.


Back to top
View user's profile Send private message
Chesstiger
аматьор


Joined: 13 Sep 2007
Posts: 3

PostPosted: Sat Sep 22, 2007 6:18 pm    Post subject: Re: Магнус Карлсен Reply with quote #1287

istoriqta ne poznava drug shahmatist koito tolkova mlad postiga takiva grandiozni pobedi


Back to top
View user's profile Send private message
administrator
администратор


Joined: 09 Jun 2007
Posts: 237

PostPosted: Mon Jan 28, 2008 9:52 pm    Post subject: Reply with quote #1747

http://www.chesspro.ru/_events/2008/weik28.html

Крамник за Карлсен след Вейк'08"Все още не е Ананд,но потенциалът му е не по-малък.Още две-три години ще може да се играе с него.А след това ще е тежко..."

"Крамник в нашата беседа го назова "шахматният Федерер",който скоро ще громи на всички турнири."


Аронян за Карлсен след Вейк'08

"Левон както обикновенно се шегуваше.За Магнус каза:"Добре играе момченцето.но партиите му са неравни.Още да расте,расте му предстои."


Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Sat Apr 12, 2008 8:30 pm    Post subject: Reply with quote #1917

ЕГО ПРОПЕЛЛЕР

автор Ю.Василев_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Wed May 14, 2008 1:30 am    Post subject: Reply with quote #2018

интервю на Юри Василев за руската медия Спорт-експрес

http://news.sport-express.ru/online/ntext/23/nl235795.html


Магнус Карлсен: „Не играя покер с големи залози”
Това е вторият такъв случай в моята практика.Първият беше с Каспаров-Гари също беше на 15,когато започнах да пиша за него.Това беше преди 30 години в Тбилиси на Висшата лига на шампионата на СССР.Малчугана Карлсен,както тогава наричаха Магнук Карлсен всички, на които беше познат персонажа от книгата на Астрид Линдгрен или беше слушал за него,попадна в моето полезрение също на 15 години.Това се случи на турнира във Вейк аан Зее през януари 2006.Малчугана играеше в съпровождащия турнир,подели първо място и беше допуснат в главния,където на следващата година му устроиха неголяма главоломка,и той подели последното място.


През тази година магнус подели първо място във Вейк аан Зее,изпреварвайки световния шампион и два екс-световни шампиони,зае второто място на супертурнира от 21 категория в Линарес,изоставайки от световния шампион Ананд само на половин точка.
Помня че когато попитах Ананд за „прогреса” на младия норвежец,индиеца удивено ме погледна и каза:”За какъв „прогрес” говорите вие ?! Аз разглеждам Карлсен като най-сериозния си конкурент!”Но все пак прогрес при Карлсен има, и той впечатлява. В априлския рейтинг-лист на ФИДЕ 2006 година той заемаше 66 място,а сега е 5-и. А към края на годината е решен да увеличи рейтинга си с 50 пункта. И ако този „бизнес-план” се осъществи,то най-вероятно,към началото на бъдещата година ние ще видим Магнус на самия връх на рейтинговата пирамида.


...Когато новият зрител,наслушал се за подвизите на младия норвежец,идва в залата,където играе той и потърси табличката с неговата фамилия,той вижда невзрачен юноша със сънливо изражение на лицето, което от време на време се сменя с друго-смес от гнусливост и отвращение поради необходимостта да извършва отегчителна работа. След това сънливия юноша започва лениво да се протяга,да се прозява с цяла уста и изведнъж рязко отпуска глава на подложените си ръце и в това положение застива. В този момент той напомня персонажа на знаменития офорт на Гоя „Сънят на разума ражда чудовища”.


Но именно този сънлив на пръв поглед юноша надигра на дъската почти всички най-силни гросмайстори в света. И именно за него Каспаров каза,че такива таланти от времето на Фишер на Запад не е имало. А след загубата на Магнус на турнира във Вейк аан Зее в началото на тази година екс-световния шампион Владимир Крамник произнесе думите, за миг обиколили целия свят:” Не е изключено в шахмата да се появил Федерер. И е напълно възможно,че след известно време Карлсен ще доминира във всички турнири. Все още е възможно да се бориш с него . След две-три години да се върши това ще бъде много тежко”.


Бащата на Магнус-Хенрик е прекратил работата си като инженер и съпровожда сина си на всички турнири.Той се грижи за неговия покой,носи му храна в хотелската стая,снабдява го с две бутилки сок по време на игра,но при това в отличие от някои родители на известни в миналото вундеркинди бащата на норвежкия гений на шахмата е неизменно приветлив и любезен с представителите на пресата. Той не скрива че неговият син заработва доста повече,отколкото той е заработвал,но при това твърди,че парите за Магнукс сега нямат никакво значение,защото момчето живее у дома си и не се нуждае от нищо.Впрочем у дома детето-чудо се намира рядко. Така в миналата година той е провел там само два месеца, а през цялото останало време е играл в турнири. През 2007 Магнус завърши училище и постъпи в институт за физкултура,където неговата специализация се явява шахмата. Това му позволява да играе така да се каже без да се отделя от учението.


Нашата беседа с Магнус Карлсен се състоя веднага след завършека на последната му партия с Етиен Бакро в последния тур на бакинският супертурнир. Магнус спечели тази партия и подели 1-3 място на първия турнир „Гран-при” на ФИДЕ,правейки добра заявка за общата победа в тази серия супертурнири,откриващи му пътя към шахматния трон.


Аз обещах на бащата на Карлсен,че ще отнема на момчето само 15 минути-с това условие те се съгласиха да дадат интервю.Времето на семейство Карлсен беше малко:очакваше ги закриване на турнира,награждаване,банкет и отпътуване за дома.


И ето аз говоря с младия гений на шаха. Гледат ме без да премигват внимателни кафяви очи,които светят с равен мек цвят. Моят събеседник,на външност все още момченце е абсолютно невъзмутим и сериозен. Даже на прости на пръв поглед въпроси от типа: „Кой е вашият любим футболист?” ,- той отговаря така че веднага ми става ясно: той не е от тези,които си позволяват да се разкриват пред журналистите.

Естествено нашия разговор започна с изминалия турнир, в който Магнус дълго време оставаше в сянка , а към края рязко се устеми към финишната лента и се оказа в числото на победителите.


-Това ли беше вашата тактика: да се зъдържите през целия турнир в сянка, след това да направите рязък спринт?

-Не,това не беше тактика.Просто така се получи.Аз се старах в течение на целия турнир. Имах шансове и в началото на турнира,и в неговия ход,но не ги използвах.
А в последните две партии това ми се отдаде.


-Коя от партиите от изиграните на този турнир ви хареса най-много?


-Аз мисля,че в двете последни партии моите партньори не допускаха очевидни грешки.
Днешната партия с Етиен Бакро,вероятно е моето най-добро постижение на турнира.


-Вие спечелихте първият етап на Гран-при,това е възможният път към мача с световния шампион.Разчитате ли да спечелите цялото Гран-при ?


-Предполагам че имам възможност да спечеля този цикъл. Но аз мисля само за конкретния турнир и не строя далечни планове.

-Какви са вашите най-скорошни участия?

-Отначало ще играя мач с Леко по бърз шах в Мишколц,а след това ще взема участие на турнира в Украйна,в Форос.


-Кои от вашите връстници считате за лидери на вашето поколение?

-Освен мен и Карякин добри шансове да постигнат големи успехи имат Непомнящи от Русия и Ваше-Лаграв от Франция.


-След турнира във Вейк аан Зее Крамник каза,че с вас е възможно да се борят още две-три години, а след това ще стане невъзможно. Как мислите,ще се ви стигне ли срока,споменат от Крамник, за да станете недосегаем за останалите?

-(Усмихвайки се.) Мисля че това е доста оптимистична прогноза. Но във всеки случай е хубаво това,че те се боят от мен.


-Обичайно за вас е да идвате за игра доволно закъснявайки(така във всеки случай беше във Вейк аан Зее и Линарес)-това свързано ли е с това,че се събуждате късно?

-Да аз късно си лягам и късно ставам.Но се старая да се събудя не по-късно от час и половина преди началото на тура. На закуска не ходя никога.

-А какво ядете обикновено?

-Обикновено ние ходим в италиански ресторант.

-Обичате футбола и ,както ми разказаха,по време на турнира във Вейк аан Зее сте посетили футболен мач.На кой отбор симпатизирате?
-Да аз отдавна съм поклонник на клуб „Аякс”,от време на време той показва много добър футбол. Но ми харесва играта и на други клубове, в частност на мадридският „Реал”.


-Имате ли любим играч?


-Толкова много са забележителните играчи...Трудно ми е да назова конкретно един.


-Вие играете ли футбол?


-Да в отбора на своя град аз играя на поста полузащитник.


-В Норвегия са популярни зимните видове спортове.Кой от тях предпочитате?

-Аз често се пързалям със ски,но в равнините,а не в планината.

-А велосипед през лятото?

- Велосипед карах в училище и от училище всек иден,сега рядко го възсядам.

-Четете ли книги?

-Вие разбирате че аз имам много малко време,за да чета по време на турнирите.Ако някой ми даде нещо интересно,аз ще го прочета. Но най-общо казано предпочитам да гледам филми.

-А какви филми обикновено гледате?

-Филми в жанра екшън.


-Във Вейк аан Зее през 2006 аз ви видях в пресцентъра:вие седяхте заедно със сестра си и играехте някаква компютърна игра.Сега играете ли често?

-Честно да ви кажа, аз не се увличах много още тогава по компютърните игри, а сега въобще и не играя.

-Колко време се занимавате с шах ежедневно?

-Зависи какво разбирате под шахматни занимания.Преиграването на партии-това също е занимание с шах.Четенето на шах журнали,книги- това също е занимание с шах.
За шахмата аз мисля постоянно.-Получава се че вие денонощно се занимавате с шах?

-Може да се каже така.Аз постоянно съм с шаха.Но това не означава че освен с това аз не се занимавам с нищо.

-Например,разказаха ми че понякога играете покер.Сега много шахматисти се увличат от тази игра. А някои даже завинаги излизат от шахмата за да идат в покера. Съществува ли опасност, вие също някога да се преместите в покера?

-Не такава опасност няма.Шахматът е несравним с покера.Покерът е просто дотолкова че да се отпусна приятели. Аз не мисля,че някога покерът може да стане важен за мен-затова е необходимо да се играе с големи залози. А аз никога не играя с много пари.


-А въобще парите имат ли за вас някакво значение в живота?


-Разбира се аз участвам в шахматни турнири и печеля пари. Но в моя живот те не играят голяма роля.


-Имате ли някаква мечта в живота?

-Въобще аз не се явявам човек който оперира с категории от такъв род.
Ако искате моя отговор:аз нямам никаква мечта._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Sun Jun 15, 2008 11:04 pm    Post subject: Reply with quote #2123

някои коментари за Карлсен

Юрий Василев 14.06.2008

Думичката "разбиране" не е съвсем ясно.Класиците на шахмата обичаха да употребяват думата "да чувстваш":Позицията трябва да се чувства с крайчетата на палците(Флор).Навярно това е същото като разбирането но на равнището на подсъзнанието.
Давид Йонович Бронщайн,на шега ли или сериозно,казваше :
"Шахматът е игра на внимание."Думата "разбиране" той много много не жалеше.Кой по-добре "разбира" позицията е много трудно да се съди.
Защото не е ясно какво е това изобщо.Компютрите(и Бронщайн повтаряше това постоянно)е точно да се каже че не разбират нищо в шахмата,те даже не "знаят" че играят шах.Но резултата от тяхната "игра" не е в полза на тези които "разбират"по-добре от тях.
Не напразно Белявски сравни Карлсен с "компютър от 5-то поколение",а разработчика на "Дийп Джуниър",както и хората от отбора на "Дийп Фриц" считат че Магнус е с "компютърно мислене"...
Може би в това се крие тайната на неговите феноменални резултати?
Но Магнус не е компютър,въпреки че го сравняват с него.Затова нещичко все пак разбира в тази игра.
Блестящ играч,който и Ананд и Крамник считат за свой конкурент.

из интервю на Василев с Каспаров

"Когато отново беше се появи на екрана на компютъра позицията от партията Карлсен-Леко,започна разговор за норвежкия вундеркинд.
Гари изказа интересно разсъждение,отличаващо се в много отношения от обичайните.


-Гарик,говорихме,че ти си се занимавал с Малчугана?-попитах го аз.
-Да ,не.Помолиха ме.Аз прегледах партиите.Казах,всичко ще е добре при момчето.
-Но е много талантлив!Добре вижда дъската.-продължаваше Гари.
-Ще бъде ли шампион?
-Трудно е да се каже.Но изглежда "по-плътен" от Карякин.Въобще,те са почти връстници с Раджабов...
-Разликата им е все пак три години...
-Но,какво са три години?Това е едно поколение.За мен това е поколението,което се е родило след като аз спечелих званието световен шампион.След 1985 година.

-Когато на Карлсен казаха,че той е добър тактик,той даже се разстрои...
-Аз също бих се разстроил,ако бяха казали това за мен.Той е именно
основателен шахматист.Плътен,основателен шахматист.
Съпротивляемостта му е добра,вижда много добре тактиката.
Приспособен е към съвременния шахмат.
-Не играе ли много?Ето във Вейк ан Зее ще играе скоро...
-Аз съм консервативен човек.Струва ми се че е много.А на него му харесва да се учи от своите грешки,затова играе много.Ще видим кой е прав.
Ще поиграе във Вейк ан Зее,ще осъзнае,колко не е просто да се играе в такива турнири.Това не е игра с ветерани.Въпреки че и с ветераните,не му беше така лесно.Да вземем партията Карлсен-Белявски.Когато той се сблъска с човек,който се занимава с шахмата действително както в миналото се се занимавали,веднага възникнаха проблеми.Това е характерно."

Юрий Василев 14.06.2008

Карлсен изпреварва най-смелите прогнози.
"Късчето"интервю с великия Гари се състоя-само помислете!-примерно
година и половина назад...
Тогава Гари говори за "крепкия,плътен"шахматист с прекрасно позиционно разбиране и превъзходно "виждане на дъската".
А вече примерно година след това в интервю за "Новото време"говореше за Карлсен,като за вероятен лидер в световния рейтинг-до завършването на сегашния цикъл.
Но викинга и тази прогноза изпреварава.
Лидер в световния рейтинг Магнус може да стане доста по-рано,преди завършването на цикъла..._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 10:58 am    Post subject: Reply with quote #2124

мнение на гм Шипов,коментатор и експерт на крестбуук.ком,16.06.2008

Магнус все още е далеч от своя таван,не играе на 100 %.Не използва рационално тези възможности,които той има.
Практически всичко прави самостоятелно-готви се,анализира,взема решения в домашната подготовка.Никой не му дава указания.В този план много напомня на Фишер.
Тайната на успеха му-огромния талант на позиционен играч(а не тактиката)плюс голямата енергия-и физическа и нервна.
Позиционнния талант се състои в това,че той с невероятна скорост се потапя в непознати за него позиции,структури,варианти.Вече няколко години той демонстрира мигновена и непредсказуема промяна в дебютните предпочитания.Може да играе каквото реши.Тази дебютна гъвкавост му позволява да намира ключетата за съперниците си.И леко се пренастройва в зависимост от състоянието на теорията.
Ако в партия попадне в необичайна ситуация,същият този талант му позволява бързо да схване главното в позицията.

Нервната му система е доста гъвкава и здрава.Много волеви младеж.
Леко се пренастройва от трудна защита към контраатака-което не е дадено на много.

За последната година и половина много прибави в ендшпилите.Сега той с удоволствие разменя дамите и надиграва силни гросмайстори в равни ендшпили.Това не говори за случайност.Просто той играе по-добре от съперниците си в тях.
Разбира се,постепенно усъвършенства и комбинационната си игра.По-рано често допускаше просчети когато е изморен,а сега значително е
повишил долния си праг на изморяемост.Станал е търпелив и акуратен.
Работи над себе си!
Видно е че резервът при него е много голям.Да започнем с това,че той трябва да създаде постоянен треньорски отбор.За да икономисва така енергия при подготовката.Законът за съхранение на енергията той все пак да опровергае няма да може.
Сега играе на 2800.И потенциал а 2850 той има!Даже за 2852!

П.С.Да се сравнява Карлсен с легендарните шампиони още е рано.
Нека порасне и да се научи да играе шахмат по пълната програма и ще реализира своя потенциал._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Tue Jun 17, 2008 10:42 pm    Post subject: Reply with quote #2137

http://blog.magnuschess.com/

блогът на Хенрик Карлсен,бащата на Магнус_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Thu Jun 19, 2008 10:53 am    Post subject: Reply with quote #2147

След Форос на Магнус му предстоят Бил през юли,през август блиц турнира на Мемориал Тал , а през септември е в Билбао._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Thu Jun 19, 2008 11:00 am    Post subject: Reply with quote #2148

по въпроса за треньорите на Карлсен откъс от интервю на Юри Василев с Хенрик Карлсен,бащата на Магнус

"-С кои треньори работи Магнус освен датския гросмайстор Нилсен?
-Нилсен сега не работи с Магнус.Те говорят за шахмат,когато се срещнат,но той сега не работи с него.Специални треньори Магнус няма,в института по физкулутура,където той постъпи от време на време уроци му дава гросмайстор Агдещейн "

Агдещейн е норвежки гросмайстор и първи треньор на Карлсен

гм Нилсен беше секундант на световното в Мексико на индийския световен шампион Ананд_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Thu Jun 19, 2008 10:10 pm    Post subject: Reply with quote #2153

ФИДЕ е съобщило че ще включи в изчисленията си на елата на играчите за юлската ранглиста резултатите на турнира в Форос.

Така че Карлсен в такъв случай ще е втори след Ананд в световната ранглиста

http://www.chessvibes.com/coverstory/carlsen-will-be-the-worlds-no-2/#more-2079_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Fri Jun 20, 2008 10:16 pm    Post subject: Reply with quote #2157

http://gpu-ua.info/index.php?&id=234880&lang=ruКарлсен победи Иванчук в Форос

20.06.2008


На 19 юни в кримският град Форос завърши международния шахматен турнир „Аеросвит-2008”.Победител в него стана 17-годишният норвежец Магнус Карлсен. Той набра 8 точки от 11 възможни. Втори финишира украинецът Василий Иванчук. Той изостана от победителя на една точка. Трети с с шест точки стана нашият съотечественик Сергей Карякин.


- На Магнус му е тежко д аотделя цялото си внимание на шахмата, - расказа за ” ГПУ” бащата на победителя Хенрик Карлсен. – Той освен това трябва да ходи на училище.А с ученето тази година за сина ми е доста тежко положението. Той още даже не е професионален шахматист,едва през тази година щ еможе да встъпи в Асоциацията. Опитвам се да го съпровождам при всяко негово пътуване, въпреки че поради това трябваше да изоставя собствения си бизнес.
В Форос ни каниха още през миналата година, но тогава Магнус не можа да дойде. А през този сезон предпочете кримският турнир пред съревнованието в Ереван.„Аеросвит” планира през следващата година да проведе следващото съревнование.
Генералният директор на компанията Арон Майберг съобщи за плановете да се изиграе турнир по бърз шах в самолет.

Юрий Бобруенко_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Sun Jun 22, 2008 10:15 am    Post subject: Reply with quote #2160

Интервю с Хенрик Карлсен

Публикувано на 13 юни в вестник „КОМАНДА”

Автор гм Михаил Голубев

-У нас битува представата за Норвегия, като за „нешахматна” страна. Как успя да се развие таланта на Магнус, и къде той намираше съперници в началото на пътя си?
-Аз самият играех активно, когато бях на 15-16, но губех от 11-годишните. Тогава реших, че нямам талант. Въпреки че две от момчетата,които ме побеждаваха, Агдещейн и Остенстад, по–късно станаха гросмайстори. Между другото сега гросмайсторите в Норвегия са вече девет. Магнус учех да играе съвместно с по-големите му сестри. Първата му мотивация беше да победи сестра си, което той постигна след няколко месеца. Тя беше на девет години, Магнус - на седем и половина.
А неговият първи турнир беше шампионатът на Норвегия до 11 години през юли 1999 година.
- Колко шахматисти има в Норвегия?
- В федерацията се ригистрирани три хиляди играча, които плащат годишна вноска от около 50 евро. Нашата страна е и богата и скъпа, така че за норвежците това е неголяма сума.Срещу годишната си вноска играчите получават шест списания и право на участие в турнири. У нас се провежда норвежко Гран-при – Магнус започна оттам в секция „В”.
Пресмята се и национален рейтинг. Някога моят беше 1700. След пътуванията с Магнус аз се добрах до ниво 2082! Наистина вече като международен рейтинг. У нас има също така отделна феделация за детския шахмат с три-четири хиляди млади дарования. Тази федерация, за разлика от тази за възрастните, получава държавна подкрепа.
-Магнус участва в много турнири...
- Василий Иванчук играе все пак по-често! А Магнус не само че много обича да играе, но и не е длъжен да ходи на училище по време на турнирите, което също извънредно много му харесва.
-Няма ли проблем с обучението си?
-През миналата година още не беше възникнал,но през тази стана тежичко. Даже когато си е у дома, всичките му мисли са свързани със съзстезанията.
- Винаги ли пътувате със сина си?
- В последно време аз изоставих собствения си бизнес(въпреки че получавам пари от стари проекти), и както е обичайно съпровождам Магнус. Но това е неговото желание.
А преди няколко години пътуваше на съзстезания с датския гросмайстор Нилсен и с други шахматисти. За швейцарския Бил това лято Магнус иска да пътува с приятели.
-Как беше поканен Магнус в Форос?
- Него го канеха още на миналогодишният турнир – но тогава той не успя да играе.
Нова покана дойде през зимата, и Магнус предпочете Форос съвпадащ по срокове с крупния турнир по бърз шахмат в Ереван. В Форос той участва в ролята на рейтинг-фаворит. Което е непривично, но в крайна сметка на Магнус му харесва такава роля! Главната мотивация за него в шахмата е да побеждава.
- Опитвате ли се по някакъв начин да му влияете при избора на турнири?
-Не, защото тогава той ще направи всичко точно наобратно. Ние с жена ми не оказваме натиск на сина ни, той има независим характер и всичко решава сам!
- Освен Веселин Топалов, Магнус е единствения играч в елита, не членуващ в Асоциацията на професионалистите. Каква е причината?
- До тази година включително той разглеждаше шахматът като хоби, и едва неотдавна
Твърдо реши да стане профи.
- Значи той може да разгледа постъпването си в Асоциацията?
-Напълно е възможно.
-Какви са първите ви впечатления от Украйна?
- Организаторите явно се стремят да осигурят еднакви условия за всички участници. Не винаги е така, и това е много приятно. От балкона на нашата стая има прекрасен изглед към морето, и аз вече поместих фотография в своя интернет блог
- Усетихте ли промяна в климата след полета от Норвегия за Украйна?
- Представете си, времето се оказа еднакво! Но все пак у нас даже през лятото не винаги топло._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Tue Jun 24, 2008 4:09 pm    Post subject: Reply with quote #2186

В ЧАТЕ С МАГНУСОМ

В ЧАТА С МАГНУСВ Форос с неговият последен тур, плавно преминаващ във вечеря, закриване, пресконференция, банкет, свободна програма(на някои им се налага още да пишат и репортажи) и заминаването на сутринта на участниците, не се намериха нито сили, нито време на предвиденото интервю с победителя. Ние се уговорихме с Карлсенови, че интервюто ще проведем в чата както предпочита Магнус. На сбогуване аз обогатих лексикона на Хенрик по негова молба с думата "medlenno!"- както той считаше, немаловажна при общуването с кримските шофьори. Чат като чат, Skype като Skype – никакви противопоказания, понеже писмения ми английски все пак е по-уверен от устния. Разговорът се състоя в понеделник и продължи примерно час. Прикривайк исе зад гласа на народа, в началото аз съобщих на Магнус, че част от задваните въпроси са от посетителите на ChessPro.(Чиста, неопетнена истина – четете форума на сайта!). След което започна интервюто като такова.- Кои от вашите фороски партии може да наречете най-добри?

-Мисля че партията срещу Иванчук беше доста достойна. Също така партията против Елянов се получи завладяваща. Мисля че добре играх и срещу Нисипеану, въпрек иче трябва да се отбележи, че тогава явно не му беше ден.

-Кои считахте за основни съперници преди началото на турнира?

-Мислех че Иванчук и аз ще бъдем фаворити, и че най-опасен от останалите е Карякин

- Вие имате много добър баланс на резултатите против Иванчук, и недобър – против Волокитин, въпреки че той обичайно не е толкова силен както Иванчук. Играе ли психологията голяма роля във вашите резултати?

- Безусловно. Но е нужно да се отчита и това, че моите загуби от Волокитин са достатъчно отдавнашни, 2004-2006 година.

- Получавате ли като спортсмен, подръжка от Норвегия – от държавата, частни спонсори или от шахматната федерация?

- Имам спонсор от 2007 година – компанията FAST.

- Може ли малко по-подробно за това?

- Това е много успешна норвежка Ай Ти компания, специализирала се на търсачките.
Те могат скоро да бъдат закупени от „Майкрософт”.

- Разпознават ли ви в Норвегия когато се разхождате по улицата?

- Случва се, но не прекалено често, и това мен определено не ме стресира

- На 17 години вие вече сте добре известен по света. Какви са ви усещанията по повод на тази известност?

- Това е хубаво, че имам почитатели, и че хората се отнасят добре към мен. Да бъдеш знаменит е добре, даже ако понякога бива прекалено.

- Почитател ли сте на някой от отборите на европейския футболен шампионат, и гледахте ли мачове в Форос?

- Като цяло, ми харесва португалският отбор – жалко, че те загубиха от Германия. В Форос аз гледах повечето мачове, това беше добра възможност за отдих вечерите.Smile

- Кои шахматни сайтове предпочитате?

- Харесва ми да чета bergensjakk.no – това е най-големият норвежки шахматен сайт за новини. Също така чета Chessbase.com. Разбира се, и blog.magnuschess.com заслужава периодични визити.Smile

-Играете ли блиц онлайн?

- Казано откровено, само с това се и занимавам.Smile

- А шахматната подготовка?!

-Аз съм длъжен и затова да намирам време, разбира се.

-Може ли работата над шахмата(анализ на партии или още нещо друго) да бъде за вас също толкова завладяващо като турнирната партия?

-Понякога може да.

-Играете ли(например блиц) против собствения ви компютър?

-На мен никога не ми е харесвало да играя против компютъра, това занятие не напълно може да повиши увереността ми в собствените сили. ;)

-Но можете ли да си представите, че играете мач против една от най-силните програми?

- Може би някога в бъдеще... В дадения момент ми се иска да се фокусирам върху други неща.

- Кое е по-важно в наше време: да бъдеш световен шампион или да бъдеш първи в рейтинга?

- Световен шампион, понеже това е официална титла.

- Кой е сега най-добрия шахматист в света?

- Трудно е да се каже... Но мисля, че в мача в Германия ще се срещнат двамата най-добри играчи.

- Кой в мача Ананд-Крамник може да наречете фаворит и защо?

- За съжаление е много трудно да се каже. Шансовете изглеждат примерно равни. [Навярно, съществува по-литературен превод на използваната от Магнус фраза "Far too close to call", но смисълът е примерно такъв. М.Г. ].

- Коя беше първата шахматна книга която четохте?

- Това беше книгата на Бент Ларсен, преведена на норвежки. Заглавието – „Намерете план”.

- Кои шахматни книги ви харесаха и ви оказаха влияние?

- Помня че на възраст примерно 10 години прочетох от кора до кора книгата на Крамник и Дамски с биографията и партиите на Крамник, и неговите партии ми напривиха впечатление.

-Колко(примерно) нови шахматни книги четете за година?

- През последните години аз не съм си купувал много книги. Основно прочетох книгите на Каспаров за предшествениците и Бареев/Левитов за мачовете на Крамник.

-Харесват ли ви тези книги?

-Без съмнение. Четох ги с голямо удоволствие.

- Какво най-вече ви отвлича от шахмата? Училището? Хобито?

- Когато съм вкъщи, училището заема много време...

- Планирате ли да получите професия различна от шахмата?(да продължите обучението си и т.н.)

- Може би. Но се съмнявам, че ще постъпя в университет, поне не в близко време.

- Какъв е най-добрият способ за определяне на световния шампион по класически шахмат?

- Трудно е да се каже. Мачовете – това е класическия път, и вероятно е добър, но мисля, че също така и турнири от типа на Сан Луис 2005 и Мексико 2007 са добър способ за определяне на шампиона.

- Съжалявате ли, че Каспаров напусна професионалния шахмат?

- Ще оставя този въпрос за хората от неговото поколение.

- Вашето мнение за корсикано – софийските правила?

- Мисля че корсикано - софийските правила са добро нещо без особени странични ефекти.

- Считате ли разиграваните в Майнц титли за световни шампиони по бърз шахмат и Шахмат-960 за действителни титли, или това е просто способ за реклама на големия фестивал?

- Това е способ за рекламиране на фестивала, разбира се – но все пак рапида през тази година ще бъде много силен понеже ще участват 1-я, 2-я и 4-я номер на неофициалния световен рейтинг.[Магнус има в предвид Live Rating – ежедневно обновяваната неофициална прогноза на рейтинга на ФИДЕ, където той след Форос зае втора позиция в света. М.Г.].

- Въпрос в същата посока(а може би и не) – има ли за вас сериозно значение световния шампионат по блиц?

- Блицтурнирите в Москва имат всички основания да се наричат световни шампионати, и да много престижни.

- Трябва ли да се отчитат в отделен или в съвместен с класиката рейтинг, турнирите по бърз шахмат?

- Трудно е да се каже... Но аз мисля, че сегашната система е отлична["fine" - М.Г], така че реални изменения не са необходими.

- Кой от играчите, с който сте се срещали зад дъската, ви направи най-голямо впечатление?

- От тези с които съм играл класически партии – Световния шампион.

-Подобен ли е стила ви на игра на някой от другите водещи играчи от настоящето или миналото?

- Моята игра често сравняват с играчите от миналото и настоящето, но самият аз особено се затруднявам да се сравнявам с някой друг.

- Моля за извинение, ако следващият въпрос е извънмерно творчески... Има ли или имало ли е по ваше мнение, играч повече даровит в шахмата отколкото вас?

- Не,съвършено нямам представа за това.

- Можете ли да се концентрирате за неофициална, тренировъчна партия така както за истинска турнирна?

- Не. Никога не съм мислил че съм способен на това

-Явяват ли се вашите норвежки приятели основно шахматисти?

- Много от моите приятели са шахматисти, но имам и нешахматни приятели.

- Имате ли нешахматна мечта или цел?

- Никога не съм се замислял особено за това... Трудно е да се каже.

-Кога започнахте да изучавате английски език?

- Започнах да го изучавам в трети клас в училище, бях на 8 години. И малко по-късно започнах да чета английски шахматни книги.

- Планирате ли да изучите малко руския?

- По едно време планирах това, но така и не го осъществих. Вероятно в бъдеще.

- Имате ли девиз?

- Не!Smile

-Можете ли да повярвате, че президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов действително е срещал извънземни, както той твърди?

-Ще се наложи да почакам, докато сам не срещна някой от тях!

автор: гм Михаил Голубев_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Mon Nov 02, 2009 10:54 pm    Post subject: Reply with quote #3274

Както съобщава chessdom.com Карлсен е подписал договор за спонсорство с Мадс Сиверсен - топ брокер и пристрастен шах любител. Така компанията на въпросния Сиверсен ще бъде най-големия спонсор на норвежкия топ играч. Договорът е двугодишен за сума в размер на 300 000 щ. д. - по 150 хил. на година.

http://players.chessdom.com/magnus-carlsen/magnus-carlsen-sponsor_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Sun Mar 21, 2010 1:21 pm    Post subject: Reply with quote #3809

Съвсем кратки откъси от интервюто на две страници за авторитетния германски вестник "Шпигел" с посредничеството на чесбейс.ком.

мой превод по краткия прерасказ на руския сайт е3е5.ком:

Карлсен предполага че смята 15-20 хода напред но по-важно е как ще оцени положението на дъската в резултат на това пресмятане.

Сега набирането на информация е много по-лесно и той е започнал на по-ранна възраст да се занимава с компютър в сравнение с Ананд и Крамник например.

Магнус счита че разбира еднакво с Каспаров шахмата, но при Каспаров има огромен обем неизползвани идеи и новинки._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Thu Apr 22, 2010 7:59 am    Post subject: Reply with quote #3994

Блог на Магнус Карлсен
http://arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Mon Jul 12, 2010 6:20 pm    Post subject: Reply with quote #4294http://rwcc.g-star.com/en/rawchess/#/en-gb/rawchess/


http://www.chessclub.com/_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Fri Sep 10, 2010 12:53 pm    Post subject: Reply with quote #4509

Програма на Магнус Карлсен до края на годината:

1) 10 септември - Ню-Йорк
Показателна партия "Магнус - Свят" с участието на Накамура, Ваше-Лаграв и Юдит Полгар. Коментира и мъничко помага на "Света" - Каспаров. Началото на партията е от 20 часа българско време.
Онлайн може да се наблюдава тук : http://rwcc.g-star.com/

2) 19/9 - 04/10 - Олимпиада

3) 09/10 - 15/10 Билбао, Финал (Ананд, Крамник, Широв).

4) 18/10 - 30/10 Нанцзин (Ананд, Топалов, Ван Юе, Гашимов, Бакро).

5) 16/11 - 18/11 Световен шампионат по блиц, Москва

6) 08/12 - 15/12 London Chess Classic (Ананд, Крамник, Накамура, Адамс, Шорт, МакШейн, Хауел)_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов


Last edited by kaleid on Fri Sep 10, 2010 12:57 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Fri Sep 10, 2010 12:55 pm    Post subject: Reply with quote #4510

Финалният BN банк блиц турнир е планиран за 27 ноември и е много вероятно Карлсен да участва и там.

През януари 2011 е потвърдено участието му в Тата Стийл Вейк ан Зее в Холандия , турнир от Големия шлем._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 2:18 pm    Post subject: Reply with quote #4601

http://www.magnuscarlsen.com/
съвсем пресният сайт на Карлсен.

В последните дни една от водещите новини от шахмата е отказът на норвежеца да играе в планираните за 2011 година претендентски мачове за световната титла в руския град Казан._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Mon Nov 22, 2010 6:20 pm    Post subject: Reply with quote #4662

Карсен и Накамура са изиграли след края на СП по блиц в Москва 40 партии на същата контрола(3' + 2"). Резултатът не е известен.
Източник на инфото е блогът на Магнус Карлсен
http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Fri Jul 01, 2011 9:24 pm    Post subject: Reply with quote #4951

Quote:
Магнус Карлсен в интервю за проекта "Иноваторите" на Дарик

Create / Константин Вълков

Когато Магнус мести фигурите, е перфектен, но когато дава интервюта, е особен. Кратки изречения, често се разсейва, подмята реплики на приятелите си наоколо, прекъсва няколко пъти интервюто за 5-минутни паузи, а после пак продължава с дежурното "не знам".
Магнус Карлсен даде това половинчасово интервю, докато играеше голф за първи път с приятели в Дания.


цялото интервю може да прочетете тук:
http://zar.bg/view_article.php?article_id=12716_________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaleid
световен шампион


Joined: 10 Jun 2007
Posts: 3675
Location: Русе

PostPosted: Tue Mar 27, 2018 1:44 pm    Post subject: Reply with quote #5098

Карлсен ще движи фигурите в Бил през юли.
https://www.bielchessfestival.ch/Homepage.html

Други турнири за които е известно че ще участва тази година са ГРЕНКЕ ЧЕС КЛАСИК в Германия, Шамкир в Азербайджан и Ставангер в родната му Норвегия._________________
"......защото иде реч за световен шампион,който поради статуса си е длъжен да бъде пример за другите играчи и бъдещите шахматисти"-С.Шипов
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    ШАХ ФОРУМ Forum Index » Шахматисти All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


© 2007-2008 Informe.com. Get Free Forum Hosting
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
 :: 
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database